• Weather Forecast | Weather Maps
       
  adopt your own virtual pet!
   

  This website is worth

  What is your website worth?
   
 • Scinteia – decembrie 1989

  4 decembrie 2007
  Inceputul "sfirsitului": 21decembrie 1989 frontispiciul ziarul Scinteia (foto wikipedia.org) 
   
   
  Vineri, 22 decembrie 1989. Ziua fatala. Ziarul "Scanteia" intra in istoria media ca singurul ziar care a aparut pe piata, in aceeasi zi, cu doua titluri diferite: "Scanteia" si "Scanteia poporului". Si cu doua mesaje diametral opuse: dimineata, pro-dictatura si pro-Ceausescu, dupa-amiaza, anti-dictatura si pro-Iliescu.

  In "Scanteia", in dimineata de 22 decembrie , inaintea fugii lui Ceausescu, aparea poza dictatorului la tribuna, alaturi de consoarta si de membrii CPEx, iar mai jos, un titlu urias despre "APARAREA SOCIALISMULUI". In dupa-amiaza zilei de 22 decembrie ’89, se lansa "Scanteia poporului"(e drept, la cateva ore dupa ziarul LIBERTATEA, fosta INFORMATIA). "Scanteia poporului" avea pe prima pagina doua titluri mari: "Dictatura a cazut, poporul e liber!" si "VICTORIA ADEVARULUI".
  Ce s-a intamplat la "Scanteia"/"Scanteia poporului", in continuare? Tipografii n-au mai vrut sa tipareasca "Scanteia". In redactie s-au creat deja tabere, s-a trezit avantul revolutionar in oameni. Dosarele de Cadre (pe care le-am prezentat in serial, in ultimele luni) au scapat ca prin minune sa nu fie distruse. Conducerea ziarului a fost preluata de o "celula FSN", (re)nascuta din cenusa "Scanteii". In paralel, la conducere, a ramas si fostul redactor sef Ion Mitran, pana la inlocuirea lui cu Darie Novaceanu. Totodata, la Radio si la Televiziune, din partea "noului" ziar, a fost trimisa o delegatie care si-a cerut scuze in numele redactiei pentru "trecutul rosu". Cateva zile bune, fosta "Scanteia" a aparut sub numele "Scanteia poporului" pana cand "revolutionarii" din redactie, in fapt, aproape toti fosti absolventi de "Stefan Gheorghiu", au hotarat (nu se stie daca la sugestia lui Ion Marin sau a lui Viorel Salagean) ca "Scanteia poporului", fosta "Scanteia", sa se transforme in ziarul Adevarul (un brand media vechi de peste 100 de ani).

  Duminica, 24 decembrie. "Scanteia poporului" lanseaza pe prima pagina un titlu socant: "Toti cei ce pot folosi o arma, la arme!". Toata pagina este dedicata "Cuvantarii" lui Ion Iliescu despre "Masuri si recomandari pentru lichidarea grabnica a nelegiuirii teroristilor". Un fel de discurs al lui Ceausescu, pe dos. In fapt, o apologie diversionista a terorii, care, acum, dupa ani, constituie un veritabil act de acuzare pentru Ion Iliescu, pus deja sub invinuire in dosarul Revolutiei."Datorita actiunilor criminale ale unor bande de teroristi instruiti special pentru lupta impotriva maselor populare si apararea dictatorului, activitatea noastra normala nu s-a putut desfasura. Am fost nevoiti sa dam prioritate actiunilor coordonate de lupta impotriva teroristilor (…) Actiunile diversioniste, teroriste, criminale ale grupelor de teroristi, care vor sa impiedice functionarea noii puteri, sunt o ultima zvarcolire a acestei creatii monstruoase a dictaturii"! Si tot asa, da-i cu terorismul si antiterorismul in sus si in jos, Iliescu a umplut aproape o pagina de ziar. O pagina din "Scanteia poporului". (event365.ro)
   
  PS: Despre 23 decembrie aici 
  Post edit: in 25 decembrie ziarul isi schimba definitiv titulatura in "Adevarul".. 

  Tags:  Leave a Reply

  (insereaza codul din stanga)
  Weblog

  Toate drepturile rezervate Weblog.ro

  X